Puppy? Voed hem op!

Ik geef hondentrainingen en ben daarom dagelijks met honden – en tegenwoordig vooral met pups – bezig.

Mijn overtuiging is dat iedere hond een basisopvoeding en –training nodig heeft. Het mooiste is dat de hond deze training krijgt wanneer hij nog een puppy is. Gelukkig besluiten veel hondenbaasjes tot het volgen van minimaal een puppytraining. Maar helaas is dat nog niet alle honden gegund.

Voor jou als hondeneigenaar, die de moeite neemt om over honden en hun gedrag te lezen, die het leuk vindt om tips te krijgen en die wellicht weleens een workshop of lezing over hondengedrag bijwoont, is het waarschijnlijk onbegrijpelijk dat er mensen zijn die een puppy nemen om er vervolgens helemaal niets mee te doen!

Voor mij is dat ook onbegrijpelijk. Want wat kan je veel plezier hebben van zo’n viervoeter en wat kan je je hond ook veel plezier bieden door met hem te gaan spelen, trainen en werken! Toch blijft het feit dat er mensen zijn die een hond in huis nemen maar er daarna steeds minder aandacht aan schenken. De vraag “Waarom neemt iemand een hond?” houdt mij daarom altijd heel erg bezig.

Ik volg al geruime tijd mensen die een puppy nemen. Via de sociale media is dat vrij eenvoudig. De groep mensen die een hond willen is grofweg te verdelen in twee groepen. Mensen die weloverwogen en voorbereid overgaan tot het in huis nemen van een hond én mensen die een puppy nemen in een opwelling, maar eigenlijk geen of te weinig idee hebben waaraan ze beginnen.

Vooral die laatste groep mensen probeer ik te bereiken om ze “wijzer” te maken. Mijn missie is dan ook om “Niemand meer onvoorbereid aan een hond te laten beginnen en de tijd met de hond zo leuk mogelijk te maken, voor beiden.” Dit doe ik door veel voorbereidingsinformatie te verstrekken aan mensen die een hond overwegen en door laagdrempelige cursussen aan te bieden, die men zelf thuis kan volgen.

Ik ontving laatst een mooie review over mijn puppycursus dat schetst wat ik bedoel. Een werkend stel had een puppy gekocht, maar waren veel weg en hadden niet al te veel tijd voor hun pup en zijn opvoeding. De pup ging overdag steeds vaker naar zijn ouders want die hadden namelijk wel wat meer tijd. Pa en ma hadden echter in de gaten dat de puppy niet opgevoed was. Zij vonden het eigenlijk niet zo’n prettige situatie om geconfronteerd te worden met de hond van hun zoon die niet naar hen luisterde.

Zij besloten mijn online puppycursus cadeau te geven aan hun zoon en schoondochter. Maar voordat zij dat deden zijn zij zelf ook vast met de cursus begonnen wanneer de pup bij hen was. In haar review over de puppycursus sluit Carla af met “Wij hebben nu een lief en gehoorzaam hondje, die naar alle gezinsleden goed luistert.”

Voor mij is daarmee een deel van mijn missie geslaagd voor deze hond. Want deze mensen hebben inmiddels behoorlijk wat over honden en hondengedrag geleerd. Ze zouden nooit naar een hondenschool zijn gegaan maar hebben hun hond nu toch een basis mee kunnen geven, wat hij natuurlijk ook gewoon verdiend.

Het genoemde voorbeeld hierboven is natuurlijk prachtig. Maar soms gaat het niet zoals je hoopt. Laatst had ik bijvoorbeeld een cursist die voor het eerst een hond had. Een herder van vier maanden. Hij was pas vier dagen bij haar in huis en vertoonde heel zenuwachtig gedrag en viel uit naar andere honden. Waarschijnlijk was hij bij de eerste eigenaar nog nooit het terrein af geweest

Omdat ze niet bij mij in de buurt woont, heb ik haar geholpen aan een goede hondenschool die haar goed en persoonlijk kan begeleiden bij haar in de omgeving. Ik vertrouw er helemaal op dat het wel goed komt, want ze wilde echt haar energie in haar hond steken.

Ook in dit voorbeeld is mijn missie geslaagd, want de hond heeft nu met zijn baas uitzicht op een goede begeleiding. Ze komen er vast wel samen.

Misschien is je reactie “Ik? Hoezo, moet ik ook iets doen?” Mijn antwoord daarop is “Dat zou heel fijn zijn!” Want als hondenbaas kom je altijd andere hondenbazen tegen. Regelmatig zijn daar mensen bij die gewoon niet “handig” met hun hond omgaan.

Misschien zitten daar wel hondenbaasjes bij die het heel leuk zouden vinden om anders met hun hond te leren omgaan, als ze zien tot welk resultaat en plezier ze dan met hun hond kunnen komen.

Ga het gesprek eens met ze aan als jij bijvoorbeeld enthousiast bent over een training of cursus van een hondenschool bij jou in de buurt! Vertel eens over hoe jij bezig bent met je hond. Misschien krijgen daardoor weer meer honden een beter bestaan bij hun baas. Daar heb jij dan persoonlijk aan bijgedragen! Goed gevoel toch?!

 

Over de schrijver
Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters.
Reactie plaatsen