Reu of teef

Wanneer je een hond wilt kopen, moet je je niet alleen goed verdiepen in welk hondenras bij jou en jouw situatie zou passen. Het is ook handig dat je bepaalt of je een reu of teef wilt. Beiden hebben voor- en nadelen.

Een teefje wordt twee keer per jaar loops. De loopsheid duurt per keer zo’n drie weken. Ongeveer op de helft van die periode, is je teefje daadwerkelijk vruchtbaar. Wanneer je teefje loops is, kan ze behoorlijk snauwerig naar andere honden zijn. Is ze werkelijk vruchtbaar, dan laat ze zich graag door een geschikte reu dekken. Om dat te bereiken, kan ze zelfs weglopen op zoek naar een geschikte reu!

De loopsheid brengt dus met zich mee dat je je teef aangelijnd moet uitlaten om haar goed in de gaten te kunnen houden. Er zullen veel reuen in haar geïnteresseerd zijn. Daarnaast verliest ze dus bloed. Een teef maakt zichzelf schoon, maar in huis is het toch wel handig om haar een broekje aan te trekken gedurende deze periode.

Na de loopsheid kan je teefje schijnzwanger worden. Ze is dan niet gedekt, maar haar hele lijf en zijn reageert alsof ze dat wel is. Haar melkklieren kunnen opzetten en ze kan zelfs melk afscheiden. Ook kan ze bijvoorbeeld een knuffel of knuffels gaan behandelen als haar pups en hen verdedigen tegen ongewenst bezoek.

Een teefje is over het algemeen makkelijker in de omgang met ander honden. Ze kan wel wat snauwerig tegen andere teven zijn, maar meestal gaat het wel prima. Ook plast ze tijdens het uitlaten maar een paar keer en blijft ze niet overal hangen.

Als je al een reu hebt, is een teefje erbij vaak een goede en makkelijke combinatie.

Een reu heeft, als hij eenmaal volwassen is, vaak wat problemen met andere dominante  reuen. Ze willen toch met elkaar meten wie nou het hoogste staat in de rangorde. Dat kan leiden tot vervelende ruzies of vechtpartijen. Het lost zich echter meestal wel vanzelf op. Als de baasjes zich er maar niet mee bemoeien, al blijven er wel uitzonderingen bestaan.

Een reu plast en snuffelt ook heel veel, waardoor hij erg lang over een stukje wandelroute kan doen. Zeker als er een loops vrouwtje in de buurt is. Hij kan ook weglopen als hij een loopse teef ruikt, hij is dan vrijwel niet tegen te houden en dan moet je erachter aan om hem te halen.

Daarnaast scheidt een niet gecastreerde reu vocht af, die in druppels op de grond vallen. Hij ruikt dan bovendien ook sterk. Niet alle mensen vinden dit even fris.

Om de problemen van zowel een teef als een reu op te lossen, kunnen ze beiden gecastreerd worden. Dit zorgt er bij een teefje voor dat ze niet meer loops wordt en bij een reu, dat hij niet meer kan dekken en daardoor vaak ook wat rustiger wordt.

Over de schrijver
Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters.
Reactie plaatsen