Sterilisatie Teefje

Als je een pup koopt en het is een teefje, dan zal vroeg of laat de overweging komen of je haar moet laten helpen ja of nee. Zo kwam ook deze vraag bij mij met betrekking tot mijn pup Beer van nu acht maanden. Maar ik had er wel iets over gehoord, maar wist zeker nog niet alles. Dus op zoek naar informatie!

Een sterilisatie is een operatieve ingreep waarbij de eierstokken(ovaria) worden verwijderd. Officieel heet dit castratie. Steriliseren betekent feitelijk het onvruchtbaar maken d.m.v. het afbinden van de eileiders. Maar hiermee voorkom je de loopsheid en andere hormoon gerelateerde aandoeningen niet. In de praktijk worden altijd de eierstokken verwijderd en voor het gemak blijven wij dit “steriliseren” noemen.

 • geen loopsheid, dus geen bloedverlies en geen kans op een ongewenste dekking
 • geen schijndracht. Veel teven zijn 6-10 weken na de loopsheid schijnzwanger. De teef is dan onrustig, vertoont nesteldrang en sleept met spullen. De melkklieren kunnen opgezwollen zijn en geven soms melk.
 • sterk verminderde kans op melkklierkanker. Dit is de meeste voorkomende vorm van kanker bij de niet gesteriliseerde teef. Na elke loopsheid wordt de kans hierop groter. Vanaf de 4e loopsheid is de kans hierop groter dan 60 %!
 • minder kans op suikerziekte. Na elke loopsheid produceert de teef het zwangerschapshormoon progesteron. Dit hormoon verhoogt de bloedsuikerspiegel en dit kan op oudere leeftijd suikerziekte veroorzaken.
 • sterk verminderde kans op baarmoeder   ontsteking. Door het wegvallen van de hormoon productie blijft de baarmoeder inactief en zal deze atrofiëren (verschrompelen).
 • gewichtstoename. Door de veranderde hormoonhuishouding wordt de teef sneller dik. Na de sterilisatie moet de voergift worden aangepast.
 • grotere kans op urineverlies bij grote rassen. De sluitspier van de blaas kan, vaak op oudere leeftijd, door het wegvallen de  vrouwelijke hormonen verslappen. Met medicatie is dit eenvoudig te verhelpen. De Boxer, Bouvier, Dobermann, Weimaraner, Bobtail, Rottweiler, Rhodesian Ridgeback,  Ierse Setter en Riesenschnauzer zijn gevoeliger voor incontinentie na een sterilisatie, vooral in combinatie met een gecoupeerde staart.
 • vachtveranderingen. Bij langharige honden kan de vacht dichter en krulleriger worden.
 • bij teven die jong (

Toen ik dit las, was ik er zelf van overtuigd dat ik mijn Beer wilde laten steriliseren of dus eigenlijk wilde laten castreren. De kans op melkklierkanker neemt wel heel erg snel toe en aangezien wij ook nog een reu in huis hebben die nog intact is, besloot ik in overleg met de arts om Beer te laten steriliseren met acht maanden.

Vanwege het feit dat melkklierkanker en baarmoederontsteking veel vaker voorkomen dan de aandoeningen genoemd bij de nadelen van de sterilisatie, blijft het verstandig om je teef te laten steriliseren. Bovendien blijkt in de praktijk dat veel van de niet-gesteriliseerde teven alsnog op latere leeftijd gesteriliseerd moeten worden omdat ze melkkliertumoren, baarmoederontsteking of suikerziekte hebben. Alleen is de ingreep dan ingrijpender en meer risicovol.

De laatste jaren worden teven steeds vaker voor de 1e loopsheid gesteriliseerd. De eigenaar vindt dit vaak praktisch en voor de dierenarts is de ingreep bij een jonge hond chirurgisch eenvoudiger. Het enige medische voordeel om een teef voor de 1e loopsheid te laten steriliseren is dat de kans op melkkliertumoren dan het kleinst is. De kans hierop is ook na de 1e loopsheid nog erg klein, maar vanaf de 2e loopsheid is de kans hierop al veel groter.

Voor de grote rassen (>30 kg ) geldt dat het risico op verschillende hiervoor genoemde aandoeningen groter is bij een sterilisatie voor de 1e loopsheid. Het advies voor de grotere rassen is dan ook duidelijk: tussen de 1e en 2e loopsheid. De teef heeft dan eerst tijd  lichamelijk en qua karakter uit te groeien. Het beste moment voor de sterilisatie is circa 100 dagen na de loopsheid.

Voor de kleine en middelgrote rassen maakt het niet veel verschil of ze voor of na de 1e loopsheid gesteriliseerd worden. Bovendien zijn de kleine rassen veel eerder uitgegroeid. Een vroege sterilisatie kan wel weer de karakterstructuur van de hond beïnvloeden. Het advies voor deze rassen luidt: als er geen praktische bezwaren zijn tegen het optreden van de 1e loopsheid dan heeft een sterilisatie tussen de 1e en de 2e loopsheid de voorkeur.

Traditioneel

Bij het steriliseren van een teef wordt er een snede gemaakt in het midden van de buik. De eierstokken worden opgezocht, onderbonden en verwijderd. De baarmoeder wordt gecontroleerd en indien er geen afwijkingen worden gevonden, wordt deze niet verwijderd. Dit is namelijk extra belastend voor de teef en niet noodzakelijk als er geen afwijkingen waarneembaar zijn. De buik wordt in 3 lagen gehecht, zoanig dat u en de hond geen hechtingen aan de buitenkant waarnemen (subdermale sluiting). Er wordt  gewerkt met moderne hechtmaterialen en onder steriele en veilige omstandigheden. De pijnstilling is optimaal, ook na de operatie.

Laparoscopisch

sterilisatie teefje via laparoscopie

sterilisatie teefje 2 kleine wondjes in Beer’s buik

De laatste jaren is in de diergeneeskunde de laparoscopische sterilisatie sterk in opmars. Dit is een operatie techniek waarbij via 2 kleine gaatjes, één voor de camera en één voor het overige instrumentarium, de teef gesteriliseerd kan worden.

Voordelen

 • beter overzicht van de buik door het gebruik van een inwendige camera
 • twee kleine wondjes i.p.v. een grote snee met als voordeel: minder pijn na de operatie en een zeer snel herstel.
 • Met een paar dagen mogen en kunnen ze alles weer doen.
 • korte operatie tijd en minder narcose belasting
 • geen kap of kraag nodig
 • minder kans op complicaties zoals  wondinfectie of nabloeden door het gebruik van sealtechniek.

Nadelen

 • De ingreep is duurder dan een standaard operatie aangezien de benodigde apparatuur  kostbaar is
 • Er zijn nog niet veel Klinieken die de benodigde apparatuur én ervaring hebben

Net als elk hondenbaasje maakte ook ik me zorgen over het laten steriliseren van Beer. Was het wel nodig? Deed ik er wel goed aan om Beer te laten steriliseren? Hoe zou het voor Beer zijn? Zou Beer pijn hebben? Hoe gaat het herstel? Toch heb ik de knoop doorgehakt.

Ik was blij dat ik hoorde en las over laparoscopie en ondanks de hogere kosten was ik er snel uit dat dat een goede manier was om Beer te laten steriliseren. Ik kwam terecht bij dokter Eric van der Meulen via deze website

Op het moment dat ik dit schrijf, is Beer precies 24 uur daarvoor geholpen door dokter Eric van der Meulen. Zijn praktijk is de “Kliniek voor Endoscopie” in Bemmel. Mijn ervaringen met deze kundige arts zijn zeer positief. Dokter Van der Meulen is niet alleen heel vriendelijk en zorgzaam, hij toonde oprechte interesse in Beer en onze situatie zowel tijdens het telefonische voorgesprek, als onze ontmoeting tijdens het halen en brengen van Beer, als tijdens het telefonische nagesprek de volgende dag. Ik zag dat Beer hem vertrouwde en dus liet ik hem met vertrouwen achter.

Toen we Beer 3 uur na weg te zijn gegaan weer op gingen halen, kwam ze al weer blij kwispelend op ons afgelopen. Goed gevoel, juiste keuze!

Door op onderstaande link te klikken zie je nog hoe het met Beer gaat de dag na de sterilisatie!

Sterilisatie Beer 1 dag later

Over de schrijver
Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters.
Reactie plaatsen