Teek bij je hond

Elk jaar kampeer ik in de mei-vakantie met mijn dochters en mijn honden op een natuurcamping. Heerlijk, juist omdat er alleen maar natuur is! Lekker struinen door de bossen en grasvelden die er daar zijn. Alleen… het stikt er van de teken! En de eerste teek is dan ook vaak al snel bij een van de honden, maar ook bij mijn dochters, te vinden.

Een teek.. en dan?!

tekentangStandaard heb ik altijd meerdere tekentangen bij me want ondanks dat ik mijn honden preventief behandel met een anti-vlooien en -tekenmiddel, is er toch af en toe een teek die het blijkbaar heerlijk vindt om zich letterlijk in een van mijn honden vast te bijten. Dat komt ook omdat ik honden heb, Labradors, die het heerlijk vinden om in water te zijn en te zwemmen, waardoor de werking van het antimiddel verminderd.

In mijn geval is het gebruik van een anti-vlooien en -teken halsband eigenlijk beter, omdat er soorten in de handel te krijgen zijn die ook bij zwemmen nog een goede werking hebben. Toch maar eensScalibor-halsband proberen dit jaar. Vooralsnog druppel ik ze 1 x per maand in de warmere maanden (vanaf maart/april tot en met oktober) en 1 x per 2/3 maanden in de winter.

Dagelijks controleer ik mijn honden op teken. Als ik er een vind, gebruik ik de tekentang zoals op het plaatje met een draaiende beweging totdat de teek heeft losgelaten. Dat gaat over het algemeen prima.

Soms is het met zo’n tekentang echter best lastig om de teek goed in de tang te krijgen, namelijk dat je hem klemt op zijn kop. Ik heb een ketekenpinceter gehad dat ik het lijf van de teek van zijn kop aftrok, die dus nog in de lies van mijn hond bleef zitten. Dat is op zich niet zo’n probleem, want die kop zweert er wel uit. Het belangrijkste is dat de teek niet gestresst raakt waardoor hij gaat ‘overgeven’ en alles wat hij in zich heeft, inclusief ziekteverwekkers uitbraakt en daardoor zijn slachtoffer besmet.

In plaats van een tekentang heb ik nu een soort tekenschuifjes geprobeerd die je om de teek heen schuift en er vervolgens ook weer mee draait. Werkt prima! (zie tweede filmpje hieronder). Na het verwijderen van de teek, ontsmet je het wondje even met een desinfecterend middel.

Ziektes

Als een teek gestresst is geraakt doordat je hem op een verkeerde manier probeert te verwijderen, bijvoorbeeld door daarvoor alcohol te gebruiken om hem te bedwelmen of hem met een sigaret te lijf te gaan, zal de teek dus zijn maaginhoud legen in zijn slachtoffer. Dat moet je zien te voorkomen! Als de teek drager is van bepaalde ziekteverwekkers, zoals Lyme, Ehrlichiose en Babesiose, is de kans groot dat je hond daar ook mee besmet raakt.

Ziekte van Lyme

De Nederlandse teek, de Ixodus ricinus of bruine schapenteek, kan de bacterie Borrelia burgdorferi oftewel de verwekker van de ziekte van Lyme overbrengen. Lyme is de meest bekende ziekte veroorzaakt door tekenbeten. Gelukkig zijn niet alle teken besmet, slechts 10% van de teken bevat een ziekteverwekkende kiem (Borrelia).

De ziekte kan zich zowel bij mensen als bij dieren ontwikkelen. Bij de hond openbaart een tekenbeet zich doordat de teek zelf nog zichtbaar is of men kan een bultje op de huid van de hond voelen. De belangrijkste risicofactor op besmetting is de tijd die de teek op de huid doorbrengt. De teek neemt er de tijd voor om zich vol te zuigen. Hoe langer dat duurt, hoe groter de kans op besmetting. Teken moeten dus zo snel mogelijk verwijderd worden (binnen 24 uur het liefst).

Symptomen van de ziekte van Lyme zijn:

  • sloomheid en koorts,
  • een rode, zich uitbreidende, plek rond de teek. Hierna kan de hond maanden tot jaren (of zelfs levenslang) symptoomloos zijn.
  • Jaren na de infectie kunnen nog symptomen optreden zoals: gewrichtsklachten (stijf en pijnlijk), ontstekingen van de lymfevaten en koorts. Soms worden ook hartspierontstekingen en nierinfecties waargenomen.
  • Ook kunnen symptomen aan het centrale zenuwstelsel optreden. Deze uiten zich in gedragsveranderingen zoals agressiviteit, epileptische aanvallen en andere neurologische verschijnselen.
  • Bloedarmoede als gevolg van het bloedzuigen (alleen bij de aanwezigheid van zeer veel teken)

Teken uit het buitenland

De Zuid Europese teken, de Dermacentor-teek en de Rhipicephalus-teek kwamen tot voor kort alleen in landen rond de Middelandsezee voor, echter deze gevaarlijke teken zijn ook in Nederland opgedoken. De Dermacentor brengt de ziekte Babesia en de Rhipicephalus brengt de ziekte Erhlichia over.

Ziekte van Babesia

Honden die nooit naar het buitenland zijn geweest worden besmet met ziektes die normaliter alleen in Zuid Europa voorkomen!
De Dermacentor reticulatus is inmiddels zo vaak door verschillende honden uit het buitenland meegenomen dat deze teek zich permanent in Nederland heeft gevestigd. Deze teek draagt de ziekte van Babesia over, een ziekte die te herkennen is aan koorts, bloedarmoede, donkere urine en nierfalen. Zonder behandeling is de ziekte van Babesia fataal voor de hond.

Ziekte van Ehrlichia

Rhipicephalus teken die tot nu toe ook alleen in het buitenland voorkwamen, worden in helaas ook in toenemende mate aangetroffen op honden die nooit in het buitenland zijn geweest. Deze teken brengen de ziekte van Ehrlichia over, een serieuze ziekte die te herkennen is aan bloedingen, koorts, gewichtsverlies en apathie.

Voorkomen is beter

Omdat je natuurlijk niet wilt dat je hond ziek wordt is het beter om te voorkomen dat hij een tekenbeet krijgt. Dat kan je doen door hem het hele jaar door te behandelen met een anti-vlooien en -tekenmiddel, want tegenwoordig zijn teken het hele jaar actief als de temperatuur boven de 8 graden uitkomt. Is je hond een zwemmer dan kun je het beste met een waterproof halsband werken.

Mocht je hond nu toch gebeten zijn, weet dan dat hoe sneller je de teek verwijderd, hoe minder schade hij aangericht kan hebben. Binnen 24 uur actie is het beste! Dagelijkse intensieve controle van de vacht is dus dringend te adviseren. Zorg er daarnaast voor dat je de teek op de juiste manier verwijderd, zodat deze daarvan geen stress ervaart!

Over de schrijver
Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters.
Netty
Door

Netty

op 09 Sep 2013

Heb je gehoord van de Tekenkaart? Handig ding joh! Je irriteert de teek niet, hoeft niet te draaien, maar schuift de teek er zo uit! Ik heb er al ervaring mee bij mensen (ben doktersassistente) en een vriendin van mij met haar hond. Kan m je aanraden!

Reactie plaatsen