Train je hond succesvol

De meest effectieve en humane manier om je hond te trainen is op basis van de positieve bekrachtigingstheorie. Dit is een mooie naam voor wat eigenlijk een zeer eenvoudige theorie is. Met behulp van positieve versterking beloon je het gedrag van je hond dat je wilt zien en negeer je zijn negatieve gedrag.

Positieve bekrachtiging werkt echt bij het trainen van je hond. Het is het natuurlijke instinct van je hond om je te behagen en daar werkt deze theorie mee. De theorie van positieve bekrachtiging erkent dat het meer nut heeft en dat het gedrag beter bij je hond blijft hangen, wanneer je je hond in staat stelt om zelf te ontdekken wat er door jou van hem verwacht wordt.

Wanneer je de positieve bekrachtigingstheorie gebruikt, geef je je hond de tijd en de gelegenheid om zijn eigen hersenen te gebruiken. Hierbij gebruik je voor de hond zinvolle beloningen. Honden raken vrij snel verveelt en met een routinematige aai over de bol en een “goed zo” alleen kom je er niet. Om de aandacht van je hond volop vast te houden, gebruik je afwisselende en verleidelijke beloningen voor zijn goede gedrag.

Eten en fysieke affectie zijn “primaire beloningen”. Beide zijn ze belangrijk voor de meeste honden en je hond zal daar dus goed op reageren. Gebruik hierbij de juiste timing. Wanneer je hond een commando gehoorzaamt, moet je direct kenbaar maken dat dat het gedrag is dat je gaat te belonen. Als je hond vervolgens de beloning krijgt, begrijpt hij precies voor welk gedrag hij de beloning kreeg.

Is je hond niet echt te paaien voor iets lekkers, dan kun je hem ook belonen met een fysieke beloning. Sommige honden vinden het heerlijk als je ze bij hun oor kriebelt, anderen vinden het bijvoorbeeld fijn als je hen over hun borst aait. Je weet vast zelf wel wat je hond een prettige plek vindt. Daarnaast is het goed om je beloningen af te wisselen. De ene keer geef je iets lekkers en de andere keer aai je je hond, kriebel je hem of spreek je hem heel enthousiast toe als hij iets goed gedaan heeft.

Ik gebruik een clicker om het moment van het juiste gedrag te markeren. Het is een handzaam dingetje dat een duidelijke “klik” geeft wanneer je erop drukt. De clicker wordt geklikt op het moment dat je hond het gewenste gedrag uitvoert. Het is belangrijk om je clicker consequent te gebruiken. Anders verliest het aan betekenis voor je hond als je het wel gebruikt. Om je hond te laten wennen aan het gebruik van de clicker, moet hij de gelegenheid krijgen te leren wat de klik van de clicker betekent. Dus consequent commando geven, direct klikken bij uitvoering daarvan en vervolgens belonen.

Om je hond gewenst gedrag aan te leren moet je eerst zelf duidelijk hebben welke commando’s je gaat gebruiken. Wees consequent in je commando’s. Als je wilt dat je hond gaat liggen gebruik dan bijvoorbeeld “af” als commando. Dus niet de ene keer “lig”, dan “ga liggen”, vervolgens “ga af”, “down” of “op de grond”. Dat is niet duidelijk.

Bij de positieve bekrachtingstheorie draait het tevens om het negeren van ongewenst gedrag. Als je hond op een bepaald commando niet doet wat je van hem vraagt, negeer je hem. Dat is voor een hond een zeer belangrijke voelbare correctie. Je hond vindt het vreselijk om door jou genegeerd te worden, want hij wil je aandacht! Negeer hem dus en beloon hem vooral als hij het gevraagde gedrag toch laat zien!

In mijn puppycursus “Je Pup Trainen? Dat Kun Je Zelf!” maak ik ook gebruik van positieve bekrachtiging. Nieuwsgierig? Neem een kijkje op de informatieve puppycursus pagina!

Over de schrijver
Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters.
Reactie plaatsen