Trekken aan de lijn

Je kent het wel, een hond die zijn baasje schijnt uit te laten. Ik zie regelmatig van die baasjes waarmee de hond op stap is. Echter, dat kan natuurlijk ook anders. Daarom heb ik de volgende tip voor je, zodat je rustig met je hond kunt wandelen, zonder dat hij aan de lijn trekt.

Ga als volgt te werk. Zoek een rustig stuk bos of park op om je hond te trainen in het niet trekken aan de lijn. Loop daar met hem totdat hij voor je uit gaat lopen en dus trekt aan de lijn. Op dat moment draai je een andere/tegengestelde kant op en zet je direct jullie wandeling voort zonder verder iets te zeggen. Je hond zal volgen.

Trekt je hond weer aan de lijn, dan draai je je weer om en loop je weer een andere kant op. Dit blijf je herhalen totdat je hond bij je blijft lopen. En natuurlijk beloon je hem dan met wat lekkers.

Telkens wanneer je hond weer in zijn oude trekgedrag vervalt, pas je jouw looprichting aan.

Een andere manier is dat je met de korte riem loopt (maximaal een meter) en deze achter je langs laat lopen. Je hond loopt dan bijvoorbeeld rechts en je hebt de riem achterlangs met links vast. Blijft jouw hond netjes naast of iets achter je lopen, is er niets aan de hand. Echter, wil hij voor je gaan lopen, dan voelt hij bij elke stap van jou een rukje aan de riem. Dat vindt je hond niet prettig en zal daardoor naast je blijven lopen.

Natuurlijk begeleid je beide manieren door je hond wel het juiste commando te geven, waardoor hij ook begrijpt wat er van hem verwacht wordt. Dus in dit geval het commando “Volg”. Ook beloon je je hond altijd als hij het doet zoals je van hem verwacht! Heel belangrijk!

N.B. in het kader van mijn gratis 6-daagse cursus “Hondentrainingsgeheimen” heb ik ook een video gemaakt over het “trekken aan de lijn”. Hierin vind je uitgebreidere informatie.

Over de schrijver
Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters.
Reactie plaatsen