Het vervolg op de puppycursus

Het vervolg op de puppycursus

Ik kreeg laatst van een puppycursist een berichtje dat ze door was gegaan met haar hond Tom met een vervolgcursus bij een hondenschool na mijn puppycursus. Het verbaasde haar enigszins, dat ze niets nieuws leerde…

Citaat uit het bericht van Rilana: “Inmiddels twee keer geweest en wat viel me op? Het is de herhaling wat telt. Je leert niet echt iets nieuws, je herhaalt wat je al door van jou geleerd hebt gekregen. En daar kwam het besef dat je met je kinderen ook niet nadat ze een jaar zijn geworden, stopt met opvoeden. Dat is een ongoing proces. Je moet blijven investeren, blijven corrigeren en blijven trainen.

En dat is wat ik ook letterlijk vertel in mijn laatste video van de puppycursus. Dat je als baasje nu niet moet denken dat het klaar is. Het trainen met je hond is iets dat je altijd moet blijven doen! Anders verslapt het, krijg je ergernissen en voor je het weet geef je je hond de schuld. Onterecht! Want je hond wil wel hoor! Die houdt wel van een uitdaging!

Daarvoor moet je de vervolgtraining met je hond wel leuk en afwisselend maken. Als je daar een vervolgcursus van een hondenschool bij nodig hebt, prima! Het gaat erom dat je lekker met je hond bezig kunt zijn.

Maar die vervolgcursus is dus niet persé nodig. Alle basisoefeningen uit mijn puppycursus zijn samen te voegen, te verlengen en moeilijker te maken. Met een beetje creativiteit en hulp van mij, moet dat je zeker lukken! Het is niet voor niets dat je na het volgen van mijn puppycursus nog gratis toegang krijgt tot mijn ondersteunende pubergroep! Maak daar gebruik van 🙂

Wat wel nodig is, is dat je je hond blijft weten te triggeren. Hij moet aandacht hebben voor jou! Zonder zijn aandacht, begin je niets. Voor de ene hond met baas lukt dat heel gemakkelijk en bij de andere combinatie is het even zoeken. Maar dat is de moeite waard, want heb je de aandacht van je hond eenmaal, dan kun je hem alles leren!

Bij Rilana en Tom is dit niet het probleem getuige haar woorden: “De hond moet dus zijn focus op jou als baasje leggen. Zijn aandacht heb je nodig. Nou gelukkig hebben wij de grootste hongerlap van Nederland en omstreken en doet onze Tom (bijna) alles voor een koekje. Dus luistert onze Tommy als de beste. Kwijlend loopt ie achter zijn koekje aan en doet de trainingen volgens het boekje.

Belonen dus! Dat kan met lekkers, met fysiek contact en met spelen. Kijk en probeer uit waar jouw hond gevoelig voor is. En dat lekkers geven, bouw je af hoor! Je mag in deze fase van het leven van je hond echt wel wat minder frequent verwennen. Hij moet er eerst echt iets voor doen, voordat hij wat krijgt. En ook dat moet hij gewoon leren 😉

Over de schrijver
Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters.
Reactie plaatsen