Sommige honden zijn schatten als ze los lopen en lekker kunnen ravotten met andere soortgenoten. Maar zitten ze aan de lijn of achter een hek? Dan is het ineens heel hard nodig om te blaffen, te grommen en te snauwen naar andere honden alsof hun leven ervan afhangt. Ze zijn dan enorm waaks vaak tot wanhoop van hun baas.
Gewenste waaksheid
Sommige mensen hebben juist een hond om te waken. Soorten die hiervoor vaak worden gekozen zijn de
Deze soorten hebben echte waakeigenschappen. Naast het feit dat ze gemakkelijk blaffen, zijn ze ook sterk, dapper en loyaal. Ook hebben ze hun lijf mee, ze zijn groot en stevig genoeg om af te schrikken of fysiek in te grijpen.
Naast deze honden zijn er qua het produceren van geluid ook kleine honden die mee kunnen doen met de waakhonden als het gaat om het blafvolume. Ik noem dat altijd de keffertjes 😉 Ze kunnen een hels kabaal maken en daardoor hebben mensen deze honden ook graag rondom het huis als ze behoefte hebben aan een waakse hond om bijvoorbeeld bezoek te signaleren. De functie beperkt zich dan tot die van een alarmbel, net als ganzen dat bijvoorbeeld ook goed kunnen.
Ongewenste waaksheid
Als je echter een hond hebt die heel waaks is maar jij daar helemaal niet op zit te wachten, dan heb je een probleem. Of liever gezegd een uitdaging 😉
Deze honden vallen uit tijdens wandelingen – vaak aan de lijn – of rennen al blaffend langs het hek dat om de tuin staat als er een andere hond langskomt. Soms houd je je hart vast bij de gedachte wat er zou gebeuren als je hond uitbreekt en die andere hond te pakken krijgt. Vaak zou er dan echter weer niets aan de hand zijn, uitzonderingen daargelaten.
In dit soort gevallen lijkt het eerder te gaan om het verdrijven van de bijna-indringer. Wat ook altijd lukt natuurlijk, want een baas met een hond die langs je huis komt lopen, is daar meestal niet met de bedoeling binnen te dringen. Het feit dat de andere hond met baas weer weggaat bij de tuin waarin de hond is aangeslagen, geeft de waakse hond het idee dat hij weer een indringer heeft weggejaagd. Iemand die niet bij zijn roedel hoorde. Zijn gedrag heeft dus gewerkt, hij is daarin positief bekrachtigd.
Dat een hond de verantwoordelijkheid neemt om het territorium van de roedel (het gezin) te verdedigen, wijst erop dat hij er geen vertrouwen in heeft dat zijn baas dit zal doen. Als zijn baas hem zou hebben laten merken dat hij degene is die beschermt en dat de hond dat niet op zich hoeft te nemen, dan had de hond ook die drang niet gevoeld.
Clickertraining
Maar wat kun je er nu aan doen? Doordat je met je hond dagelijks gaat trainen op het focussen op jou, zal je je hond kunnen afleren ongewenst aan te slaan. Je kunt hierbij de clickertraining weer goed gebruiken. Je beloont tijdens het trainen het op jou focussen en negeert eventuele blaf-aanvallen. Probeer je hond wel af te leiden als hij een blafmoment heeft om zich op jou te focussen. Doet hij dat? Direct belonen! Het handigste is natuurlijk wel met deze training te starten in een prikkelvrije omgeving en dit steeds verder uit te bouwen naar een prikkelrijke omgeving.
Wat je in ieder geval niet moet doen is je hond te straffen voor zijn blafgedrag. Ga je tegen hem schreeuwen dan zal hij niet begrijpen wat je bedoeld en onzeker worden. Geef je hem een fysieke correctie dan zal hij angstig worden. Zowel angst als onzekerheid leiden vrijwel altijd tot vervelend gedrag, hetzij blaffen, hetzij erger.
M. van Luinen
op 15 December 2013Lisette - Je Liefste Hond
op 11 January 2016Laura Niestijl
op 20 October 2014Lisette - Je Liefste Hond
op 11 January 2016Edje
op 14 May 2015Lisette - Je Liefste Hond
op 15 May 2015Koen
op 3 August 2015Lisette - Je Liefste Hond
op 2 September 2015José Meijer
op 17 October 2015Lisette - Je Liefste Hond
op 11 January 2016Floor Smit
op 4 February 2016Lisette - Je Liefste Hond
op 4 February 2016Rene
op 3 April 2016Lisette - Je Liefste Hond
op 18 April 2016Marco
op 4 May 2016Martine
op 31 May 2016Lisette - Je Liefste Hond
op 31 May 2016Bo
op 7 September 2016Lisette - Je Liefste Hond
op 9 September 2016Mariska
op 4 November 2016