Waaksheid hond

Sommige honden zijn schatten als ze los lopen en lekker kunnen ravotten met andere soortgenoten. Maar zitten ze aan de lijn of achter een hek? Dan is het ineens heel hard nodig om te blaffen, te grommen en te snauwen naar andere honden alsof hun leven ervan afhangt. Ze zijn dan enorm waaks vaak tot wanhoop van hun baas.

Sommige mensen hebben juist een hond om te waken. Soorten die hiervoor vaak worden gekozen zijn de

  • Bullmastiff,
  • Dobermann Pinscher,  waakse hond rottweilers
  • Rottweiler,
  • Duitse Herder en bijvoorbeeld een
  • Amerikaanse Stafford.

Deze soorten hebben echte waakeigenschappen. Naast het feit dat ze gemakkelijk blaffen, zijn ze ook sterk, dapper en loyaal. Ook hebben ze hun lijf mee, ze zijn groot en stevig genoeg om af te schrikken of fysiek in te grijpen.

Naast deze honden zijn er qua het produceren van geluid ook kleine honden die mee kunnen doen met de waakhonden als het gaat om het blafvolume. Ik noem dat altijd de keffertjes 😉 Ze kunnen een hels kabaal maken en daardoor hebben mensen deze honden ook graag rondom het huis als ze behoefte hebben aan een waakse hond om bijvoorbeeld bezoek te signaleren. De functie beperkt zich dan tot die van een alarmbel, net als ganzen dat bijvoorbeeld ook goed kunnen.

Als je echter een hond hebt die heel waaks is maar jij daar helemaal niet op zit te wachten, dan heb je een probleem. Of liever gezegd een uitdaging 😉

Deze honden vallen uit tijdens wandelingen – vaak aan de lijn – of rennen al blaffend langs het hek dat om de tuin staat als er een andere hond langskomt. Soms houd je je hart vast bij de gedachte wat er zou gebeuren als je hond uitbreekt en die andere hond te pakken krijgt. Vaak zou er dan echter weer niets aan de hand zijn, uitzonderingen daargelaten.

In dit soort gevallen lijkt het eerder te gaan om het verdrijven van de bijna-indringer. Wat ook altijd lukt natuurlijk, want een baas met een hond die langs je huis komt lopen, is daar meestal niet met de bedoeling binnen te dringen. Het feit dat de andere hond met baas weer weggaat bij de tuin waarin de hond is aangeslagen, geeft de waakse hond het idee dat hij weer een indringer heeft weggejaagd. Iemand die niet bij zijn roedel hoorde. Zijn gedrag heeft dus gewerkt, hij is daarin positief bekrachtigd.

Dat een hond de verantwoordelijkheid neemt om het territorium van de roedel (het gezin) te verdedigen, wijst erop dat hij er geen vertrouwen in heeft dat zijn baas dit zal doen. Als zijn baas hem zou hebben laten merken dat hij degene is die beschermt en dat de hond dat niet op zich hoeft te nemen, dan had de hond ook die drang niet gevoeld.

Maar wat kun je er nu aan doen? Doordat je met je hond dagelijks gaat trainen op het focussen op jou, zal je je hond kunnen afleren ongewenst aan te slaan. Je kunt hierbij de clickertraining weer goed gebruiken. Je beloont tijdens het trainen het op jou focussen en negeert eventuele blaf-aanvallen. Probeer je hond wel af te leiden als hij een blafmoment heeft om zich op jou te focussen. Doet hij dat? Direct belonen! Het handigste is natuurlijk wel met deze training te starten in een prikkelvrije omgeving en dit steeds verder uit te bouwen naar een prikkelrijke omgeving.

Wat je in ieder geval niet moet doen is je hond te straffen voor zijn blafgedrag. Ga je tegen hem schreeuwen dan zal hij niet begrijpen wat je bedoeld en onzeker worden. Geef je hem een fysieke correctie dan zal hij angstig worden. Zowel angst als onzekerheid leiden vrijwel altijd tot vervelend gedrag, hetzij blaffen, hetzij erger.

Over de schrijver
Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters.
M. van Luinen
Door

M. van Luinen

op 15 Dec 2013

Ik heb een jack russle uit het asiel, een traumahondje. Ik heb haar nu 8 jaar en kreeg haar toen ze 3 jaar was. Het is een gave hond, die in het begin volkomen gestoord was, maar nu een fijne kameraad is voor mij. Alleen..... als ik met mijn wandelvriendin(met hondje) ergens ga koffie drinken, dan begint mijn hondje te blaffen bij iedere nieuwe klant die binnenkomt. Ik weet niet meer wat ik hieraan moet doen, krijg het er niet uit. Ze doet het bij iedere klant en wanneer deze perongeluk ook een hond bijzich heeft, is het net een vervaarlijke pitbull. Wat ik ook doe, niets helpt. Ze heeft alleen oog voor de nieuwkomers en er is geen speld tussen te krijgen. Wat kan ik nog doen?

Lisette - Je Liefste Hond
Door

Lisette - Je Liefste Hond

op 11 Jan 2016

Moeilijk natuurlijk, de blafeigenschappen zitten in je hond en haar achtergrond zal ook e.e.a. bijdragen. Geruststellen, kennismaken is het enige advies dat ik je hierin kan geven. Maar het zal lang duren en wellicht wel nooit lukken om je hondje rustig te krijgen omdat ze er - door positieve ervaringen - voldoende vertrouwen in heeft gekregen...

Laura Niestijl
Door

Laura Niestijl

op 20 Oct 2014

Hallo,Wij hebben een Amerikaanse stafford reu genaamd Tyson. Hij is pas 3 jaar geworden en het is een schat van een beest, hij luistert goed en is behoorlijk waaks. Nou heb ik met zijn waaksheid af en toe problemen. Ik snap dat dit bij hem hoort alleen kan hij soms, terwijl er niks aan de hand is, opeens op vol volume beginnen te blaffen. Ook als hij de buren hoort praten of gewoon als er mensen voor het huis langs lopen. Ik loop vast op het stuk om hier correct op te reageren. De een zegt dat je hem het beste kan laten schrikken op het moment dat hij dit doet de ander zegt dat ik hem gerust moet stellen.. Allebei geprobeerd en het lost niks op.Nou doet hij dit al vanaf een jaar of 1,5. Ik ben in verwachting en zou graag een oplossing voor dit 'probleem' vinden zodat hij wat relaxter is als onze kleine er over een paar week is.Groetjes Laura

Lisette - Je Liefste Hond
Door

Lisette - Je Liefste Hond

op 11 Jan 2016

Als je hond gaat blaffen, terwijl jij denkt dat er niets aan de hand is, is er toch iets dat je hond als "niet vertrouwd" bestempeld. De oplossing is om samen met hem te gaan kijken waar het geluid vandaan komt en hem daarin dus gerust te stellen "Het is goed Tyson!"

Edje
Door

Edje

op 14 May 2015

Hallo,Ik heb een Duitse staander van 5 jaar. Is gecastreerd en super lief voor ons en kinderen. Hij leeft samen met onze golden retriever van bijna 13 en is inmiddels de baas over deze oude hond. Hij heeft een buitenerf van een halve hectare en is omsloten door een hek rondom.Achter en naast onze tuin bevinden zich akkers van boeren die hun land bewerken met de trekker. Dit levert steeds meer geblaf en mee rennen op... gisteren kwam de boer te dicht langs ons hek lopen en heeft hij gesprongen en gehapt in de schouder van deze beste man. Het hek is 1.40 hoog.Ik vind het prima dat hij wat waaks is maar dit gedrag kan ik natuurlijk niet tolereren...weet niet zo goed wat ik hier mee aan moet...Is dit af te leren of moet ik hem vast leggen?

Lisette - Je Liefste Hond
Door

Lisette - Je Liefste Hond

op 15 May 2015

Dag Edje, nee dat kan niet de bedoeling zijn. Mijn advies is om samen met jullie Duitse Staande hond te kijken naar wat de boer aan het doen is. Laat hem tijdens dit observeren bij je zitten en vraag regelmatig zijn aandacht, bijvoorbeeld door met hem te spelen met een balletje. Tijdens het kijken naar de boer, zeg je op geruststellende toon dat het goed is. Stap voor stap, afhankelijk van hoe het gaat, speel en kom je dichter bij de afrastering. Je zorgt dat je de aandacht van je hond vasthoudt. Als je dit vaak genoeg met hem doet/hem hierin socialiseert, zal hij de boer na verloop van tijd gewoon vinden en er geen aandacht meer aan schenken. Let wel, door zijn leeftijd kan het best wat tijd in beslag nemen. Natuurlijk is dit handiger wanneer je hem aan dit soort situaties went vanaf pup ;-) Succes!

Koen
Door

Koen

op 03 Aug 2015

Hallo, Ik heb een Amerikaanse stafford die nu al 5 jaar oud is. Heb hem nu ongeveer anderhalf jaar. Wij hebben een groot stuk land met een hek er om heen. Mijn bedoeling was dat hij zal gaan waken, maar daar is er niets van te merken. Hij ligt vaak en loopt wat rondjes, als er iemand langs loopt of iemand langs rijd blijft hij gewoon liggen. Ik had wel verwacht van zo`n sterke hond dat hij toch wel zou blaffen of naar de hek toe zou gaan lopen. Ja hoor dat doet hij allemaal niet. Samen met een maat van me die achter het hek stond deden we net zoals we ruzie hadden. Dus we schreeuwden naar elkaar en deden wat hand gebaren. Wat mijn hond deed liet mij echt schrikken. Hij ging zich verstoppen onder de tafel in de scheur. Nou weet ik het ook niet. Een Amerikaanse stafford laat zijn eigen baas staan en verstopt zich. Kunt iemand mij misschien adviseren hoe ik mijn hond waaks kan maken, als het nog kan hij is inmiddels 5 jaar oud.MVG.Koen

Lisette - Je Liefste Hond
Door

Lisette - Je Liefste Hond

op 02 Sep 2015

Ik begrijp dat je deze hond pas anderhalf jaar geleden kreeg. Dat betekent dat hij drie en een half jaar een andere baas of bazen heeft gehad. Door zijn gedrag bij het horen van ruzie, heb ik het idee dat hij wellicht geïntimideerd is in de periode voor hij bij je kwam, en daar angstig voor is. Deze hond leer je niet om waaks te zijn. Dat is hij of dat is hij niet.

José Meijer
Door

José Meijer

op 17 Oct 2015

Beste Lisette,Mijn Tibetaanse terriër is ontzettend waaks. Mijn man wil de krant opzeggen die om 05.00 uur wordt bezorgd, omdat onze Jet het hele woonerf wakker blaft. We hebben al geprobeerd de gordijnen dicht te doen, zodat zij de bezorger niet ziet, maar tevergeefs. Is hier iets aan te doen?Gr. José

Lisette - Je Liefste Hond
Door

Lisette - Je Liefste Hond

op 11 Jan 2016

Dag José, het hoort bij het soort hond dat jullie hebben om te blaffen. Wellicht kan het helpen om de krantenbezorger voor te zijn en hem samen met je hond op te wachten (wel vroeg hè?!). Op het moment dat hij bij jullie is en je hond slaat aan, doe dan de deur open om samen te kijken wat het is dat er nadert. Maak een praatje met de bezorgen en laat je hond voelen dat het goed is. Een aantal keer herhalen, steeds net wat later die deur open en je hond laten merken dat het goed is "Het is goed," plus naam van je hond. Dan heb je kans dat hij het na verloop van tijd/training, accepteert en niet meer of maar kort blaft. Succes!

Floor Smit
Door

Floor Smit

op 04 Feb 2016

Beste Lisette, Ik weet ik niet meer hoe ik mijn hond kan helpen. Het is een 2 jaar oude ongecastreerde sheltie. Echt een lieverd. Eerst begon het alleen aan de lijn met blaffen naar andere honden. En dan echt maar 2 honden uit de buurt dus dat was te over zien. Het worden er echter steeds meer en als hij in een los loop gebied los loopt gaat hij ze ook echt aan vallen. Niet bijten maar hij rent er op af, blaffen en tanden laten zien. Na 10 seconde hoort hij mij wel met 'hier' maar ondertussen is iedereen al geschrokken. Ik heb van alles al geprobeerd maar ook aan de lijn, het komt echt uit zn tenen bij hem.Detail ik ben nu zwanger. Maar daarvoor deed hij dit eigenlijk ook al.Alvast bedankt. Groetjes Floor

Lisette - Je Liefste Hond
Door

Lisette - Je Liefste Hond

op 04 Feb 2016

Dag Floor,Mijn inschatting is dat het onzekerheid is van je hond dat meestal/vrijwel altijd ontstaat als gevolg van een onzekere houding van jouzelf als baas. Het is op te lossen door te werken aan de vertrouwensband tussen jou en je hond en je eigen opstelling.Voor meer hulp kun je je aanmelden voor mijn basiscursus "Je Pup Trainen? Dat Kun Je Zelf!" Hierin kan ik je begeleiden per mail en/of in de FB-Groep of via "gedragsadvies" in de menubalk een beroep op mij doen.Heel veel succes! Hartelijke groeten, Lisette

Rene
Door

Rene

op 03 Apr 2016

Beste Lissette, Ik heb een heel lieve hond, echt mijn maatje ze heeft op straat problemen met geluiden ze reageert luid blaffend en met de drang er op af te gaan op vrachtauto's auto's met aanhanger en op rolluiken die open op dicht gaan. Dit was nog onder controle te houden maar ik ben ziek geweest en de hond heeft al die tijd naast mij bed gezeten sindsdien is ze op straat nog feller geworden en blaft ze aan de lijn naar alle honden die ze niet kent en ook thuis is ze nu veel te waaks geworden en reageert op ieder geluid wat ze hoort wat midden in de nacht niet echt prettig is. heb al veel geprobeerd maar het lijkt dan wel of ze onbereikbaar is. Weet echt niet meer wat te doen.

Lisette - Je Liefste Hond
Door

Lisette - Je Liefste Hond

op 18 Apr 2016

Dag Rene, ik kan me voorstellen dat je er soms tureluurs van wordt. Ik denk dat jouw hond het gevoel heeft dat zij jou moet beschermen omdat je zelf ziek bent geweest. Honden voelen dat goed aan maar hebben voor hun functioneren als hond eigenlijk het omgekeerde nodig. Een baas die zijn hond beschermd en daarvoor zorg draagt. Dat is bij jullie door je ziekte wat schreef gegroeid. Dit in combinatie met het veel thuis zijn, maakt dat ze nu extra alert en waaks is. Dit neem je weg door veel met haar op pad te gaan, haar gerust te stellen bij voorkomende situaties en vooral door jezelf weer op te stellen als zekere, rustige, baas met natuurlijk overwicht. Succes!

Marco
Door

Marco

op 04 May 2016

Hallo ik heb een boxer/Amerikaanse dog uit het asielaanvraag 6 jaar. Die wil ik op ons erf loslaten lopen en een beetje waaks zijn. Maar zij is zo lief dat ze niet eens blaft. Hoe kan ik haar waakser maken ?

Martine
Door

Martine

op 31 May 2016

Hi Lisette, Wat een fijne pagina is dit! Ik heb een Friese Stabij van bijna 3 jaar. Ik neem hem dagelijks mee naar mijn kantoor. Nu is het probleem dat hij blaft op iedereen die nieuw is en ons kantoor binnen komt. Ook blaft hij wanneer bepaalde mensen van andere bedrijven binnen komen, ook al komen zij regelmatig bij ons langs. De enige oplossing is dan dat hij even kennis kan maken. Maar niet iedereen zit hier natuurlijk op te wachten. Wat kan ik doen aan het blaffen in deze gevallen?

Lisette - Je Liefste Hond
Door

Lisette - Je Liefste Hond

op 31 May 2016

Dag Martine, dank voor je compliment :-)Je kunt niets doen aan het blaffen. Een Friese Stabij is een echte terreinhond die zijn eigen omgeving goed bewaakt en in de gaten houdt. Dat zit in de hond zelf en moet je dus gewoon accepteren. Wel kun je wat doen aan de mensen, namelijk uitleggen waarom jouw hond dat doet. Dat het juist een hele mooie eigenschap is omdat hij jou waarschuwt. Ook kun je uitleggen dat een korte kennismaking met jou erbij, het blaffen zeker laat ophouden en dat men ook voor de hond dan helemaal welkom is.Hartelijke groeten, Lisette

Bo
Door

Bo

op 07 Sep 2016

Hallo, wij hebben een kruising tussen een Duitse staande en een labrador. Het is een erg lieve hond behalve als ze haar brokken krijgt. Wanneer ze dit krijgt zet ze grote ogen op en begint ze naar je te grommen. Bij het wegnemen van de brokken doet ze in principe niets maar uit voorzorg dit bericht. We hebben ook geprobeerd haar gerust te stellen, dan kwispelt ze even maar haar waakzaamheid blijft. Wat kunnen we doen?

Lisette - Je Liefste Hond
Door

Lisette - Je Liefste Hond

op 09 Sep 2016

Hoe oud is jullie hond, Bo?

Jeanine
Door

Jeanine

op 21 Sep 2016

Hallo, wij hebben een kruising duitse dog/labrador van bijna 2,5 jr. ze is nu een jaar bij ons en ontzettend lief.sinds een maand of 5 waakt ze ook echt, maar als ik mensen zelf binnen laat is het goed. Vandaag zou een bekende komen en had ik de poort vast open gelaten omdat ik schter in de tuin was. Toen de visite binnen kwam liep Bella er luid blaffend op af, maar beet helaas onze gast ook in haar bil. Niet heel hard, maar toch..... Is dit mijn eigen schuld en moet ik gewoon de visite altijd samen met Bella ophalen, of moet ik me toch zorgen maken? Het was niet de eerste keer dat bekenden de tuin in kwamen lopen, maar ze heeft nooit agressief gereageerd.

Mariska
Door

Mariska

op 04 Nov 2016

Hallo, Wij (gezin met 2 kinderen) hebben sinds anderhalve maand een lieve jonge Duitse Herder (Spock) van 1 jaar bij ons wonen. De laatste tijd wordt hij steeds meer waaks. Op zich niks mis mee, alleen wonen wij samen met onze zwager en schoonzus en hun 3 kinderen op 1 erf. Nu begint de hond zich ook waaks tegenover hen te gedragen, blaffen en grommen. Ze kunnen bijna niet meer rustig over het terrein lopen, terwijl Spock hen toch bijna dagelijks heeft gezien sinds hij bij ons woont. Het wordt echt een probleem. Als het zo doorgaat, zijn we bang dat we Spock weg moeten doen en dat willen we uiteraard niet. Kunnen we hier iets aan doen?Gr. Mariska

Freek
Door

Freek

op 21 Jan 2019

Hallo, wij hebben een shih tzu. Een super lief hondje alleen heeft hij een paar vervelende eigenschappen. We hadden laatst visite en deze was al enkele uren binnen. Na een kort bezoekje aan het toilet kwam de visite terug de kamer in waarop onze Sep de visite aanviel en heeft gebeten. Dat terwijl Sep gewoon rustig op de bank lag te tukken. Daarnaast wil Sep tegen iedereen blaffen die langs ons huis komt lopen of iets in de brievenbus wil gooien. Het liefst zou hij dan door het raam heen springen. De vraag is waar komt het gedrag vandaan en hoe kunnen we het oplossen?Groeten, Freek

Jeroen
Door

Jeroen

op 03 Jun 2019

Hallo Lisette, Wij hebben een probleem met onze hond. Een boerenfox van net een jaar. Hij is heel zindelijk, luistert goed en is redelijk met andere honden. Vooral de kleinere. Naar mensen toe is hij vrij eenkennig. Soms wat schrikachtig. Nu het probleem. Hij is heel waaks op het eigen erf en dat is op zich niet erg maar wanneer iemand het erf betreedt die hij niet kent of niet verwacht dan gromt hij vervaarlijk. Steekt die persoon dan de hand uit dan bijt hij. Hij heeft dat nu 2 keer gedaan bij vrienden dus daar knappen we niet zo van op. Is de persoon eenmaal binnen dan is er geen probleem maar je moet dan ook niet aan hem zitten want dan bromt hij weer en trekt de lip op. Door dit gedrag zijn we wel een beetje het vertrouwen kwijt want zou hij kunnen doen met een kind? Voor ons en de kinderen is hij verder heel lief maar naar de buren ook argwanend. Ik ben nu begonnen om door buitenstaanders aan hem een stukje worst te laten geven. Hij kalmeert dan wel wat maar blijft eenkennig. Heb jij nog tips? Vast bedankt!

Simone
Door

Simone

op 19 Feb 2020

Ik heb een Boomer (waarschijnlijk kruising shih tzu en Tibetaanse terriër) van 5. Heb hem nu bijna 2 jaar. Hij heeft duidelijk een trauma dat als hij iets afgepakt heeft, hij behoorlijk agressief wordt (tanden grommend laten zien, blaffen) als je het gejatte wilt terugpakken. Is dit af te leren?Daarnaast is hij enorm waaks en begint hij steeds meer te blaffen als iemand langs komt lopen op straat of als hij een energie voelt waarop hij reageert (in het luchtledige blaffen, blaffen terwijl er zichtbaar niemand is). Ik ga dan al bij m zitten en heel lief met m praten. Het zou mooi zijn als ik het hem af kan leren. Zeker het blaffen in de vroege ochtend (stormt dan naar beneden en begint als een gek te blaffen) en in de tuin is behoorlijk irritant. Tips heel graag!

nathalie corthout
Door

nathalie corthout

op 18 Jan 2022

beste,wij hebben een waakse roemeense asiel hond. los gaat alles prima, maar aan de les bij een andere hond is het blaffen en trekken alsof zijn leven ervan afhangt. wat nu nieuw is sinds een jaar (hij is 6): al de busjes voor levering zoals post nl enzo wordt hij gek van. was steeds zo maar nu bijt hij in de ramen, in de voordeur, echt stukken hout eraf! als ik thuis ben kan ik dit voorkomen maar als ik werken ben niet. er is nog een andere hond bij hem, dat gaat erg goed. wat te doen? iets sprayen? dank u

Reactie plaatsen