Waarom bijt mijn pup

De meest gestelde vraag door cursisten die mijn puppycursus volgen is “Waarom bijt mijn pup?” Daarom lijkt het me zinnig daar een blogbericht over te schrijven want niet alleen mijn cursisten, heel veel mensen met een pup lopen tegen dit probleem aan.

Bijten is natuurlijk gewoon hondengedrag. Een hond kan immers niets vastpakken met zijn poten, dus doet hij dat met zijn bek. Ook bij het spelen gebruikt een hond zijn kaken door in de vacht van een andere hond te bijten. Een pup kan zich zo vastbijten in de vacht van zijn speelkameraadje dat hij zich helemaal kan laten meeslepen, mits de andere hond niet ingrijpt.

Maar niet alleen andere honden zijn leuke speelobjecten, wij mensen zijn dat ook voor pups! Voor zo’n energieke jonge pup is het heerlijk om aan een broekspijp, lange jas of mouw te hangen. En het wordt helemaal prachtig als hij op zijn eigen initiatief zijn gang kan gaan. Sputter je tegen? Leuk, dan wordt het spel nog interessanter voor je pup! “Misschien als ik wat kracht bijzet door te gaan grommen?!” lijkt je pup dan te denken..

Als pupbaas drijft dit bijtgedrag van je pup je soms tot wanhoop en kun je dan de gedachten krijgen dat je pup “nu al vals is”! Ik kan je geruststellen.. in 99,9% van de gevallen is dat echt niet zo.

Maar goed, het blijft wel irritant dat bijten. Soms bijt je pup wel door tot bloedens toe. Moet je dat dan maar normaal vinden?! Om opvoedkundig goed met het bijtgedrag om te gaan heb ik een aantal tips voor je. Door op deze manier het bijtgedrag te begrijpen en ermee om te gaan, zul je zien dat je je snel weer veilig kunt voelen met je eigen pup 😉

Tip 1

Blijf rustig en evenwichtig. Ga zelf niet gillen, rennen, slaan, schoppen maar blijf beheerst en voel dat je boven het gedrag van je pup staat. Met dat laatste doel ik op je innerlijke uitstraling, deze moet zeker en rustig zijn. Een pup (maar ook een volwassen hond) zijn gevoelig voor jouw uitstraling, het is iets dat ze veel beter begrijpen dan onze gesproken taal.

Tip 2

Negeer vanaf het eerste moment dat je pup bij je is, elk initiatief van je pup. Als je vanaf het begin af aan leert dat er pas iets gaat gebeuren als jij daartoe het initiatief hebt genomen, dan is dat een hele waardevolle. Trek dit in alles door! Als je ’s ochtends beneden komt neem jij het initiatief om hem aan te halen en te verwelkomen, jij neemt het initiatief om dat ritueel ook weer te stoppen, jij neemt het initiatief om hem eten te geven, jij neemt het initiatief om te gaan wandelen of te gaan spelen etc. Dat betekent tegelijkertijd dat je je pup niet aanhaalt als hij tegen je aanspringt, je niet gaat spelen als hij met de bal aankomt (vijf minuten later is prima mits het op jouw initiatief gebeurd), je niets doet als hij in je broekspijp bijt maar gewoon doorloopt en net doet of hij er niet is.

Tip 3

Zorg ervoor dat je je pup voldoende rust geeft. Een pup heeft nog heel veel slaap nodig en kan door oververmoeidheid vervelend bijtgedrag gaan vertonen. Houd je pup in de gaten en ontdek wat zijn dagritme is. Je zal snel in de gaten hebben wat zijn “dolle vijf minuten” of “bijtaanvaltijden” zijn. Wees dit voor en gun je pup rust door hem op een prettige manier in zijn bench of mand te laten gaan en geef hem dan rust met een lekkere kluif of zijn knuffel.

Tip 4

Met negeren kom je heel ver, maar soms is het nodig dat je een korte snauw uitdeelt. Neem de volwassen hond uit mijn voorbeeld in wiens vacht de pup zich heeft vastgebeten en zich helemaal mee kan laten sleuren. De ene volwassen hond zal nooit ingrijpen, maar de andere hond is het op een gegeven moment zat en zal een korte uitval doen naar de pup. Dat doet hij dan door eerst te waarschuwen en zijn lip op te trekken, maar is dit onvoldoende dan hapt hij een keer kort naar de pup. Hij bijt niet, maar hij waarschuwt dan.

Dit kun je nabootsen als mens. Let wel, de volwassen hond blijft wel rustig maar corrigeert kort en duidelijk. Daarna negeert hij de pup weer en gaat verder waarmee hij bezig was. Wij kunnen waarschuwen door bijvoorbeeld “uh, uh, uh” te gebruiken. Helpt dat niet dan pak je je pup kort in zijn nek, laat direct weer los (dus niet heen en weer gaan schudden en tegelijkertijd tegen hem schreeuwen) en gaat door waarmee je bezig was.

Als jij een pup hebt die gemene bijtaanvallen blijft uitvoeren, daarbij gromt en waardoor jij aardig wanhopig begint te worden, moet er meer gebeuren. Als je echt het gevoel hebt dat je bang voor je pup bent omdat je verwacht dat hij jou of je kinderen wat aan zal doen, dat adviseer ik je om mijn puppycursus te gaan volgen. Van daaruit kan ik je verder helpen. De link ernaartoe vind je hier.

Ik zal je leren hoe je de situatie weer in de hand kunt krijgen, waardoor je pup gewoon bij je/jullie kan blijven en jullie samen een goede band kunnen opbouwen en prettig met elkaar kunnen samenleven.

Was dit bericht waardevol voor je? Ik zou het leuk vinden als je het een “vind ik leuk” op Facebook wilt geven of het bericht wilt delen. Dat kan door op een van de knoppen hieronder te klikken! Dank je wel!

Over de schrijver
Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters.
petrie lisette
Door

petrie lisette

op 21 Aug 2013

hallo,ik heb nu twee weken ook zo een bijtgraagje in huis en ik merk dat het al mindert door altijd dezelfde woorden te gebruiken bij het corrigeren. gr.Lisette

Toos Buijs
Door

Toos Buijs

op 22 Aug 2013

Hallo allemaal. Ik heb ook een puppie van vijf maanden en die doet dat ook ik heb hiervan veel geleerd er mee om te gaan. Gr.Toos.

Ankie
Door

Ankie

op 09 Jan 2014

Ook wij hebben een labrador, nu inmiddelsvan bijna 8 mnd, met dagelijks nog steeds bijtgedrag met tegen je op springen, zomaar vanuit het niets. Zowel met buiten wandelen of tijdens het spelen binnen of buiten. Probeer steeds geduldig dit op te lossen maar raak er toch moedeloos van en denk eraan hem te laten herplaatsen. We hebben dit met onze vorige hond(en) nog nooit meegemaakt. Maak me daar toch wel zeker zorgen over of dit dus wel overgaat? Ook ivm onze kleinkinderen. Inmiddels al van alles geprobeerd en diverse cursussen, zelfs 1 op 1 cursus, gevolgd maar het blijft nog steeds aanwezig.

Lisette - Je Liefste Hond
Door

Lisette - Je Liefste Hond

op 09 Jan 2014

Dag Ankie, het lijkt wellicht uit het niets maar toch is er een aanleiding waarom jullie hond tegen je op begint te springen. Het kan wellicht te maken hebben met onzekerheid. Begint hij ermee als er een andere hond nadert die hem niet zo ligt bijvoorbeeld? In dat geval kun je hem geruststellen door tussen jouw hond en de naderende hond te gaan staan. Maar ook andere mensen kunnen hem onzeker maken. In dat geval, ga je tussen je hond en de persoon staan. Daarnaast kan het zijn dat jij zelf onzeker bent en dat hij daardoor zo doet. De kunst is om altijd de evenwichtige en zekere uitstraling van een stabiele hondenbaas te hebben, die nodig is om je hond het vertrouwen te geven dat hij naderende (conflict)situaties niet op hoeft te lossen. Is het geen onzekerheid maar gedrag waarmee hij ontdekt heeft dat hij aandacht krijgt en dus daarom zijn gedrag herhaalt? Negeer zijn springen en bijten dan door je met je rug naar hem toe te keren, niets te zeggen, hem ook niet aan te kijken. Pas als hij rustig en laag is, beloon je hem met woorden maar het liefst ook met bijvoorbeeld een beloningssnoepje. Als je dit consequent doet, weet ik zeker dat het opgelost is. Denk niet te gemakkelijk over herplaatsen… maar probeer te ontdekken wat het is en ervaar hoe het met bovenstaande toch stapje voor stapje beter zal gaan! Heel veel succes!

Janna
Door

Janna

op 07 May 2020

Is het nog goed gekomen met jou hondje.

Ankie
Door

Ankie

op 10 Jan 2014

Dank je wel voor de uitleg maar wanneer hij begint te springen en te happen/bijten is als hij gecorrigeerd wordt door hem weg te trekken bij bijv kattenpoep of herhaaldeljjk van de grond eten. Hij is zeker niet bang/onzeker tav andere honden maar zoals de afgelopen keer ging het weer mis omdat hij achter een hond aan wilde gaan die inmiddels al zo'n 30 mtr van ons weg was gelopen. Dus als hij wordt gecorrigeerd dan slaat het toe. Daar heeft hij een hekel aan, zowel binnen als buiten.Ook negeren, rug toekeren, niks zeggen hebben we zeker al toegepast. Maar we zullen dit blijven toepassen en rustig blijven in de hoop dat het langzaam wegebt. Herplaatsing is natuurlijk het allerlaatste maar een bijtende hond kan en wil ik niet toleren.

martine
Door

martine

op 24 Mar 2019

Dag Ankie, ik vraag me af hoe het nu met je hond gaat? Hij is al een aantal jaren ouder. Is zijn gedrag verbeterd? Ik vraag dit omdat ik momenteel met hetzelfde probleem zit met mijn duitse herder van 6 maanden. Jouw beschrijving klopt helemaal bij zijn gedrag, irritant. Wij zijn er ook volop mee bezig met hondenschool en privétrainer. Vraag me af of het iets opbrengt.

Miranda
Door

Miranda

op 30 Aug 2016

Hallo vraagje ik heb drie hondjes één van 5 één van 3 en één van 18 jaar nu is het zo dat ons oude niet zo goed meer loopt en ziet en wel eens per ongeluk tegen de jongste aan loopt en dan grijp ze hem dit wil ik natuurlijk verkomen en als ik thuis ben corigeer ik haar maar als ik op mijn werk ben kan dat niet ik heb haar al als ik moet werken in een andere ruimte gezet of is een muilkorfje mischien een idee het zijn kleine hondjes met vriendelijke groet miranda

H.J.Leistra
Door

H.J.Leistra

op 01 Mar 2018

wij hebben een boomer van bijna 6 maand , zij begint steeds meer te grommen, naar alles wat vreemd is en kinderen , ook heeft ze zo nu en dan een bijt drift , we gaan met haar op puppy training

thielemans eddy
Door

thielemans eddy

op 16 May 2019

mijn pup bijt als ze haar goesting niet krijgt bv; putten maken in de tuin of iets verbieden help

Hanny
Door

Hanny

op 15 Jun 2020

Wat doe je met een Duitse Dog pup van 4 maanden als hij aan je broek hangt, je kan niet weglopen want hij weegt al 18 kg ? Negeren lukt niet als hij zijn vriendelijke bekje over je complete arm legt en bijt.

Reactie plaatsen