Waarom je pup niet vals is wanneer hij venijnig bijt

Waarom je pup niet vals is wanneer hij venijnig bijt

Een pup is niet vals. Toch heersen er nogal wat misverstanden over het venijnige bijtgedrag van pups. Dat merk ik ‘gelukkig’ ook bij cursisten die bij mij mijn online puppycursus volgen. Waarom ‘gelukkig’? Omdat ik bij hen de mogelijkheid heb opvattingen recht te zetten.

Ik kan mijn puppycursisten inzichten bieden waardoor ze begrijpen waar bepaald pupgedrag vandaag komt. Maar ook hoe ze ermee om moeten gaan en op moeten reageren. Die inzichten en adviezen dragen bij aan een goede en gezonde ontwikkeling van de band tussen pup en eigenaar.

Vragen die ik in de ondersteunende puppygroep gerelateerd aan mijn online puppycursus krijg, hebben meestal te maken met ‘veel en hard en venijnig bijten’, met ‘blaffen’, met ‘een overmaat aan energie van de pup’, met ‘uitvallen tegen andere honden en naar mensen’ en met ‘kliergedrag door pups’.

Pupbaasjes & de YouTube-opvoeding

Bij anderen heb ik (of andere hondentrainers) de mogelijkheid niet om inzicht en advies te bieden. Met name diegenen die uitsluitend via online video’s hun pup willen opvoeden. Ik noem hen de pupbaasjes die hun pup een YouTube-opvoeding willen geven. En hoewel je op het vlak van het aanleren van commando’s (trucjes/vaardigheden) op die manier een aardig eind kan komen, kun je er niets mee wanneer het gaat om het begrijpen van het pupgedrag.

Bij deze groep, constateer ik een onderlinge aanpak en adviezen uitwisseling, die haaks staan op wat er eigenlijk zou moeten gebeuren. Doordat men die aanpak in praktijk brengt en er niet op gewezen wordt wat er niet goed aan is, wordt de ontwikkeling van de vertrouwensband tussen de hond en de eigenaar niet zelden (ernstig) verstoord.

Opmerkingen die daarmee samenhangen zijn ‘mijn pup is vals’ of ‘hij is echt anders dan mijn vorige honden’ en ‘zijn gedrag is echt niet goed’.

Dat de ene hond niet de andere is, en ook de ene pup niet de andere, mag duidelijk zijn. Er zijn heel veel verschillende karakters. En bij sommige pups is de uitdaging absoluut groter dan bij andere pups. Ook als je al een ervaren hondenbezitter bent, kan het jou overkomen dat de nieuwste aanwinst ineens ‘echt niet goed of zelfs vals is’.

Natuurlijk zet ik dit laatste tussen aanhalingstekens, want een pup is niet vals en in het overgrote deel van de gevallen ook echt wel goed in orde. Het probleem zit hem vaak:

  • in de aanpak en opvoeding van de pup,
  • in de rust en regelmaat die de pup geboden wordt,
  • in het begrijpen van pupgedrag en
  • in de energie die er thuis heerst bij baasjes en binnen het gezin.

Doe jezelf en je pup een plezier en heb het ervoor over om een goede puppycursus te gaan volgen. Voel je je prettig bij mijn aanpak (ik werk met beloning van goed gewenst gedrag, op basis van het uitgangspunt om een goede vertrouwensband op te bouwen met je pup, en met de clicker), dan heet ik je graag welkom bij mijn online puppycursus waarin ik je tot na de puberteit van je pup zal begeleiden.

Heb jij een alternatief en voel jij je daar beter bij? Ook heel fijn! Maar zorg ervoor dat je je pup de aandacht en opvoeding geeft die hij of zij verdient. Jullie zullen er een heel hondenleven lang plezier van hebben!

Over de schrijver
Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters.
Reactie plaatsen